header.jpg

cellback.jpg

Sjvedotjka - Reapris 85:- [F-Pris 48:-]

SJVEDOTJ.jpgKarl XII:s lysande seger vid Narva fick en inte lika ärofull fortsättning, då ryssarna återerövrade staden. En sexårig svensk officersdotter, Lovisa von Burghausen, blev i villervallan bortrövad av en rysk soldat och levde som livegen i Ryssland under fjorton år. Lovisa lyckades efter flera flyktförsök hitta sina föräldrar, fångna i staden Solikamsk. Efter otroliga strapatser från Astrakan i söder, där hon var nära att drunkna i Volga, till Tobolsk i Sibirien, där svenska fångar som var pietister lyckades hjälpa henne att fly, gifte hon sig i Solikamsk med en svensk fältpräst, Lars Östensson Sandmark. Efter freden återvände makarna till Sverige med hälsan förstörd av alla umbäranden. Lovisa blev senare konserverad av kyrkoherden i Njurunda, den blinde Petrus Sundberg. Hon avled 36 år gammal 1734 och följdes tre år senare av maken. Detta är berättelsen om ett unikt och gripande kvinnoöde under Stora Nordiska Kriget.

192-sidig inbunden bok. Av Colibrine Sandström.

***

De räknade sina dagar - Reapris 30:- [F-Pris 12:-]

deraknade.jpgHösten och vintern 1349-50. Det är den tid då pesten, Den Svarta Döden - Digerdöden härjar stora delar av den då kända världen. I Norden slåss kungar och hertigar om makten. Det är holsteinska hertigar och den mäktiga Hansan. Det är den mäktige ärkebiskopen i Lund. Det är en hop skånsk-halländska stormän som i samråd med norska gelikar en tid ruvat på uppror mot de regerande kungahusen för att upprätta en fristat under ärkebiskopen i Lund.

Delvis signerad upplaga! Rikt illustrerad av författaren. Släkttavla med heraldik och bomärken. 160 sidor. Av Tor Flensmarck.

***

Olaf Håkonssons saga - Reapris 20:- [F-Pris 10:-]

OLAFHS.jpg

Ett krönikespel om drottning Margrete I:s son konung Olaf Håkonsson, död 1387, och om den "falske konung Olaf" som likt ett spöke dök upp 1402. Boken inleds med en historisk översikt och avslutas med en släkttavla. Rikt illustrerat, spännande och gripande drama.

Begränsad, numrerad och signerad upplaga! 48-sidig illustrerad bok. Av Tor Flensmarck.

***

Drömmen om ett rike - Frälseupproret - 220:- (ej pren. 260:-) [F-Pris 130:-]

Drömmen om ett rike
Frälseupproret
Drommen-om-ett-irke.jpg

Detta har hänt:

En splittring mellan drottning Margrethe, kung Valdemar Atterdags dotter, och en del av det danska riksrådet har skett under årsskiftet 1376/1377. Huvuddelen av den östdanska/skåneländska delen av riksrådet vände nu sin håg till mecklenburgarnas tronkandidat Albrekt d.y. De slöt ett förbund med Mecklenburg de 4 augusti år 1377. 

En upprorisk frälsefraktion hade därmed uppstått i Danmarks östra delar, bestående av de tre riksråden, Skånes gälkare Tue Andersson Galen, Holmger Gregersson (Krognos) och Anders Jacobsson (Has/Grim) samt de tre väpnarna Jep Axelsson (Thott), Anders Morthensson Due och Jens Bondesson Due.

Av förbundsbreven framgår, att dessa sammansvurna skulle bistå mecklenburgarna med både trupper och sina befästa borgar. Jep Axelsson bidrog med 20 väpnade man och i stället för sold i silvermark skulle han erhålla Gärds härad i pant. Jens Due skulle få Göinge härad i pant mot att han ställde upp med 50 väpnade man. Peder Morthensson Due erbjöds Järrestads härad med städerna Simrishamn och Tommarp, men här nämns inget om motprestation för hans del. Inte heller Tue Galen eller Anders Jacobsson avkrävdes uttalad motprestation utan skulle bistå med "al vor magt". Soldaterna i upprorsleden utgjordes av det upproriska frälsets underlydande men också av deras släktingar och lokalt lågfrälse i vasallförhållande, dvs. lågfrälsemän som var fogdar på mindre huvudgårdar.

......... och härmed börjar berättelsen:

År 1382 belägrar Margrethes och sonens kung Olaf Håkonsson styrkor Tue Galens borg Thurestorpsö i södra Skåne. Därmed är kriget igång. Den unge skrivaren Niclis Magnusson från Fårarp nära Ystad står beväpnad uppe på bröstvärnet och betraktar den översägsna belägringshärens kastvapen, armbortskyttar, tunga rytteri...

Så brakar det loss...

224-sidig, delvis illustrerad roman av Tor Flensmarck.

***

Rep i ohängd mans hus - Reapris 30:- [F-Pris 12:-]

REP.jpgEn burlesk och humoristisk samling skrönor om och kring bygdeoriginalet STOCKAHULTARN på Hallandsåsen med hembränning, tjuvjakt, sturska bönder, lösa fruntimmer, marknadsgyckel och andra äventyr.

Rikt illustrerat med teckningar av Rolf Alkvist. 212 sidor. Av Jan Mellhed.

***

Från Hvilan till Auschwitz - Reapris 10:- [F-Pris 4:-]

Hvilan.jpgEn ung konstnärs väg från Hvilan i Kristianstad till Auschwitz. En klok och humoristisk självbiografi. Rikt illustrerad av författaren/konstnären. 92 sidor. Av Yngve Nilsson.

***

För alltid och en dag - Reapris 30:- [F-Pris 12:-]

PAVIC.jpgFörfattaren är född 1929 i Belgrad, där han idag är bosatt och undervisar vid universitetet. Som poet, prosaförfattare, dramatiker, kritiker, essäist och översättare har han nått ut till mer än 5 miljoner läsare över hela världen. Han har skrivit betydelsefulla litterära historiska studier och monografier och anses vara landets främste expert på den serbiska barocken och symbolismen. På svenska kan vi läsa hans roman "Kazarisk uppslagsbok" (Nordstedts). Pavic är Serbiens kandidat till Nobelpriset.

120 sidor med illustrationer. Av Milorad Pavic. Översättning av Jon Milos.

***

Mellan dröm och vaka - Reapris 30:- [F-Pris 12:-]

MILOS.jpgSamtida serbisk poesi i urval och översättning av Jon Milos. Jugoslavien som det återspeglas i denna antologi existerar inte längre idag. Efter söndring, nationalistiskt hat, politiska motsättningar och inbördeskrig ligger området delvis i ruiner. Kan poesin åstadkomma det som politikerna inte kan - nämligen att liksom Orfeus tämja och förbättra människorna och tingen och förena dem i en vackrare och humanare värld?

224 sidor dikter, bibliografier samt uppgifter om översättaren, författaren, fil.lic. Jon Milos.

***

Jesus Svensson sings the blues - Pris 130:- (ej pren. 150:-) [F-Pris: 82:-]

JesusSvensson.jpgNio noveller om minnen av sådant som format en människas tillvaro, personlighet och identitet under 1950-70-talen. Minnen och händelser i barn-, ungdomsår och vuxenliv --- så där lagom självbiografiskt. Noveller: "Jesus Svensson - En sannolik historia" - "Halvfigurer" - "Resan hem" - "Ett gott hjärta" - "Syskonkärlek" - "Spegelbilden" - "Vägen bort" - "Parkeringsplats" - "På flykt - En trolig historia".

144-sidig illustrerad och inbunden bok.

Av Tor Flensmarck. Illustrationer av Arina Flensmarck.

***

Utanför - myter & minnen från en förlorad värld - Pris 230:- (ej pren. 260:-) [F-Pris 189:-] Tillfälligt slut!

Utanforomslag.jpgPsykologisk thriller --- uppgörelse med tillvaron...

Adam får sin dom på sjukhuset: recept för ett år och rådet att ta en dag i sänder, städa undan sådant han vill befria sina anhöriga från. Ett år kvar att leva, resonerar han, kanske ytterligare någon tid till låns med starka mediciner. En vecka eller två. Skall han berätta för de sina? Eller dölja det svåra...

Han söker upp sin tvillingsyster, som han inte träffat på alltför många år. Hon kanske kan hjälpa honom. Kanske har hon de puzzelbitar han saknar. Allting går emellertid snett och där står han med sina frågor - och nu en ödesdiger hemlighet - och måste få ordning på sin person, sin historia. Varför allt blivit som det blivit.

Med hjälp av bevarade brev, foton och dagböcker lägger han ett puzzel som för honom bakåt i tiden och formulerar fler frågor än svar. Samtidigt hamnar han i rättsmaskineriet, som för honom ut på oanade vägar i en existentiell resa utan tidtabell. 

Inbunden 296-sidig bok. Av Tor Flensmarck.

***

<<< Tillbaka till skönlitteratur