header.jpg

cellback.jpg

Tor Flensmarck

Flensmarck-ONeill-vapenbild.jpg

Vapen Flensmarck (O'Neíll)

Boktitlar

De räknade sina dagar - Reapris 30:- [F-Pris 12:-]

deraknade.jpgHösten och vintern 1349-50. Det är den tid då pesten, Den Svarta Döden - Digerdöden härjar stora delar av den då kända världen. I Norden slåss kungar och hertigar om makten. Det är holsteinska hertigar och den mäktiga Hansan. Det är den mäktige ärkebiskopen i Lund. Det är en hop skånsk-halländska stormän som i samråd med norska gelikar en tid ruvat på uppror mot de regerande kungahusen för att upprätta en fristat under ärkebiskopen i Lund.

Delvis signerad upplaga! Rikt illustrerad av författaren. Släkttavla med heraldik och bomärken. 160 sidor. Av Tor Flensmarck.

***

Olaf Håkonssons saga - Reapris 20:- [F-Pris 10:-]

OLAFHS.jpg

Ett krönikespel om drottning Margrete I:s son konung Olaf Håkonsson, död 1387, och om den "falske konung Olaf" som likt ett spöke dök upp 1402. Boken inleds med en historisk översikt och avslutas med en släkttavla. Rikt illustrerat, spännande och gripande drama.

Begränsad, numrerad och signerad upplaga! 48-sidig illustrerad bok. Av Tor Flensmarck.

***

Drömmen om ett rike - Frälseupproret - 220:- (ej pren. 260:-) [F-Pris 130:-]

Drommen-om-ett-irke.jpg

Detta har hänt

En splittring mellan drottning Margrethe, kung Valdemar Atterdags dotter, och en del av det danska riksrådet har skett under årsskiftet 1376/1377. Huvuddelen av den östdanska/skåneländska delen av riksrådet vände nu sin håg till mecklenburgarnas tronkandidat Albrekt d.y. De slöt ett förbund med Mecklenburg de 4 augusti år 1377. 

Skånes gälkare Tue Andersson Galen, Holmger Gregersson (Krognos) och Anders Jacobsson (Has/Grim) samt de tre väpnarna Jep Axelsson (Thott), Anders Morthensson Due och Jens Bondesson Due.

År 1382 belägrar Margrethes och sonens kung Olaf Håkonsson styrkor Tue Galens borg Thurestorpsö i södra Skåne. Därmed är kriget igång. Den unge skrivaren Niclis Magnusson från Fårarp nära Ystad står beväpnad uppe på bröstvärnet och betraktar den översägsna belägringshärens kastvapen, armbortskyttar, tunga rytteri...

Så brakar det loss...

224-sidig, delvis illustrerad roman av Tor Flensmarck.

***

Jesus Svensson sings the blues - Pris 130:- (ej pren. 150:-) [F-Pris: 82:-]

JesusSvensson.jpgNio noveller om minnen av sådant som format en människas tillvaro, personlighet och identitet under 1950-70-talen. Minnen och händelser i barn-, ungdomsår och vuxenliv --- så där lagom självbiografiskt. Noveller: "Jesus Svensson - En sannolik historia" - "Halvfigurer" - "Resan hem" - "Ett gott hjärta" - "Syskonkärlek" - "Spegelbilden" - "Vägen bort" - "Parkeringsplats" - "På flykt - En trolig historia".

144-sidig illustrerad och inbunden bok.

Av Tor Flensmarck. Illustrationer av Arina Flensmarck.

***

Utanför - myter & minnen från en förlorad värld - Pris 230:- (ej pren. 260:-) [F-Pris 189:-] Tillfälligt slut!

Utanforomslag.jpgPsykologisk thriller --- uppgörelse med tillvaron...

Adam får sin dom på sjukhuset: recept för ett år och rådet att ta en dag i sänder, städa undan sådant han vill befria sina anhöriga från. Ett år kvar att leva, resonerar han, kanske ytterligare någon tid till låns med starka mediciner. En vecka eller två. Skall han berätta för de sina? Eller dölja det svåra...

Han söker upp sin tvillingsyster, som han inte träffat på alltför många år. Hon kanske kan hjälpa honom. Kanske har hon de puzzelbitar han saknar. Allting går emellertid snett och där står han med sina frågor - och nu en ödesdiger hemlighet - och måste få ordning på sin person, sin historia. Varför allt blivit som det blivit.

Med hjälp av bevarade brev, foton och dagböcker lägger han ett puzzel som för honom bakåt i tiden och formulerar fler frågor än svar. Samtidigt hamnar han i rättsmaskineriet, som för honom ut på oanade vägar i en existentiell resa utan tidtabell. 

Inbunden 296-sidig bok. Av Tor Flensmarck.

***

Skånska mynt och deras mästare

- REA-pris: 40:- (F-Pris: 20:-)

RESTUPPLAGA !!!

mynt.jpg

Berättar om Skånes myntmästare, deras ätter och myntningen 1018-1530. Mynt, heraldik, bomärken, släkttavlor.

128 sidor. Av Tor Flensmarck

***

Ve de besegrade - om snapphanetiden och seklet då Skåne blev svenskt - 190:- (ej pren. 210:-) [F-Pris 100:-]

RESTUPPLAGA!

VeDeBesegrade.jpgDenna bok vill berätta vad som hände i Skåne under den sista och avgörande tiden innan Skåne blev svenskt, om de fasansfulla krigen och hur det danska Skåne omvandlades till en svensk provins. Skåne var från början en självklar del av Danmark, och under krigen berördes hela regionen. Krigen om Skåne var alltid en bricka i ett storpolitiskt spel. Hur ställde sig den tidens skåningar till krigen och det svenska maktövertagandet? Betraktade man sig som danskar, svenskar eller skåningar? Dessa centrala frågor vill denna bok belysa med bl.a. berätelser ur domböcker, dagböcker och brevväxling. --- Ve de besegrade är inte en historiebok i vanlig mening. Man kan i stället kalla denna bok för ett längre historiskt reportage, eller varför inte en reseberättelse i tid och rum.

Inbunden 376-sidig bok. Av Tor Flensmarck & Björn Gyllix.

***

 Läs mer»