MonitorFörlaget - Vapen Flensmarck

Jonathan - en ovanlig kille (på många sätt) - 50:- (ej pren. 65:-) [F-Pris 40:-]

JONATAN1.jpgEn ung familj ska få sitt första barn. De gläds självfallet över detta. Pojken föds med handikapp (Downs syndrom) och får verkligen kämpa sig fram till livet. Författaren - pojkens pappa - beskriver på ett lågmält och fint sätt sina och hustruns kontakter med sjukvården, all oro man känner, alla förväntningar all förtvivlan - och alla förhoppningar man har inför framtiden. Av Mikael Koensen.

Jonathan - en ganska vanlig dag - 50:- (ej pren. 65:-) [F-Pris 40:-]

JONATAN2.jpgI andra boken berättar fadern om Jonathans utveckling och vården av ett barn med de svårigheter Downs syndrom medför, träningen hemma, med logoped och på dagis, funderingar och oro inför framtiden med skolgång och den plats samhället erbjuder människor som Jonathan... Vi får följa Jonathan och familjen under en typisk sommardag från tidig morgon till läggdags. Enkelt och vardagligt skildras den dramatik som hela tiden lurar i Jonathans värld och de livsavgörande frågor man som förälder till ett barn med handikapp oftast känner sig ensam att reda ut och klara av, och hur ens värld förändras i takt med de erfarenheter man gör. Av Mikael Koensen.

Flickan med det lilla extra - 55:- (ej pren. 65:-) [F-Pris 36:-]

FLICKAN.jpgFlickan Åsa föddes med Downs syndrom och i denna lilla bok berättar modern kärleksfullt och tänkvärt kring dottern och hennes plats och stora betydelse i familjen. Om att acceptera och förstå och växa. Några citat: "Den här här utvecklingsstörningen påverkar inte på något sätt känslor och behov. Dessa är desamma som hos alla andra människor." - "Doktorn säger Downs syndrom, ni säger mongoloid, vi säger Åsa." Det är en varm och klok bok om svåra tankar och känslor, fylld av tänkvärda råd till nyblivna föräldrar... ett flertal foton. 48-sidig bok av Astrid Odeblad.

Carl-Bertils tankeblock - 20:- (ej pren. 30:-) [F-Pris 10:-]

TANKEBL.jpgEn ovanlig, liten bok - en dagbok skriven av en cancersjuk 30-åring (Carl-Bertil Ljunglöf) - som naket och utan omsvep registrerar de tankar och känslor författarens sista veckor i livet fylldes av... om hopp och förtvivlan, vardagslivets små glädjeämnen och problem, om liv och död... 48-sidig bok.

Tänker - Tänker inte - 145:- (ej pren. 162:-) [F-Pris 84:-]

tanker-tankerinte.jpgFörfattaren, kyrkosångare och begravningsentreprenör, berättar självutlämnande om ett liv fyllt av plikter och långa arbetsdagar, möten med sorg och förtvivlan, om livskris och personliga problem men också om ett liv förgyllt av kärlek, sång och gudstro. Drabbad av vår tids folksjukdom stress och arbetsnarkomani, tvångstankar och utsliten rygg kunde författaren ha blivit ett vårdpaket, men livslust och målmedvetenhet vände utvecklingen, och här berättar för att kanske kunna hjälpa andra drabbade.

80-sidig inbunden bok. Av Thony Lindh, med illustrationer av Arina Flensmarck.

"Är Du trög, Mamma?" - 110:- (ej pren. 130:-) [F-Pris 76:-]

trogmamma.jpgNär författarinnans dotter upprepade gånger undrade: "Är Du trög, mamma?" insåg författarinnan att allt inte stod rätt till. Det visade sig att hon drabbats av hjärntumör, dock godartad sådan, och nu började en tid av oro, operationer, förändrade livsförhållanden och kampen att återvinna livsglädje och livskvalitet. Boken innehåller bland annat röntgenbilder och sakkunniga beskrivningar av symptom med mera. En gripande skildring om vägen åter till ett normalt liv.

64 sidor, illustrationer. Av Inger Harris.

Det var då det vände - Livet efter hjärntumören och andra livsbetraktelser - 160:- (ej pren. 170:-) [F-Pris 100:-]

Harris-omslag.jpg

Inger opererades för hjärntumör 1994 och berättar om detta i boken Är du trög, Mamma!? år 2001. I aktuell bok beskriver Inger livet som följde och den utveckling hon genomgått under och efter sin ”andra operation, skönhetsoperationen”. Ett ”fult ansikte, ett öga med ett guldlod” som skulle hjälpa med blinkfunktionerna, en kind som ”hänger” – hur står man ut med det? Många hemska tankar cirkulerade inom Inger och hon varken ville eller kunde acceptera sitt tillstånd.

Dottern Emma som hade fyllt tio år fick Inger att vakna upp. Hon sa: Det är inte är utseendet, mamma, som betyder något, utan det är det som man har inuti sig. På något sätt hjälpte Emma Inger med dessa trösterika ord och gav henne styrka att kämpa vidare.

Tiden tycktes krypa sakta framåt, men en ny värld öppnade sig genom personlig utveckling och okuvlig kreativitet. Det fanns hopp. Man får ha tålamod. Kanske skulle Inger bli sig själv igen?

166-sidig, inbunden bok med illustrationer. Av Inger Harris.

Ljusa sidor och mörka - Självbiografiska skisser - 160:- (ej pren. 180:-) [F-Pris 123:-]

Ljusa-sidor-och-morka.jpgCarl Martin Roos har varit professor i juridik i Lund m.fl. orter samt studerat till en fil.kand. i humaniora. Han skildrar i sina självbiografiska skisser sin självsvåldiga ungdom och uppväxt, ackompanjerad av föräldrarnas hårda uppfostringsmetoder. Lärarporträtten från de olika skolorna är skarpsynta och ofta roliga. Hans favoritlärare i gymnasiet var adjunkt Herbert Högstedt i latin. Mest besvär hade han med övningsämnena. Från sin utsiktspunkt som ordförande i Kulturella Gymnasistklubben i Malmö får han bl.a. kontakt med Bo Widerberg, Fritjof Nilsson Piraten, Gabriel Jönsson och andra kulturpersonligheter. Efter student och jur.kand. gör han en snabb akademisk karriär i Lund. Men den fortsatta framgången uteblir delvis på grund av psykisk sjukdom.

Störst nyhetsvärde i boken har nog spelet bakom kulisserna när Skånska Banken, ägd av släkten Roos säljs till Handelsbanken. Den skickligaste affärsmannen i den unga generationen blir 40-årig sjuk i en då obotlig sjukdom

176- sidig inbunden bok, delvis illustrerad. Av Carl Martin Roos.

 

 

 

<<< Tillbaka till dokumentärer & läromedel